Akü ömrü kaç yıl

Tarih: 2023-01-30


Akü ömrü kaç yıl

Akü yani tam adıyla akümülatör, marşa basıldığında motora elektrik akımı ileterek ilk hareket enerjisini sağlayan, araçtaki elektrikli sistemleri çalıştıran bir ünitedir. Akü kullanılmadığında deşarj olan ve kullanıldıkça şarj olabilen bir yapıya sahiptir. Akünün ömrü rafta bekleme süresi, sıcaklık, aracın kullanım şekli gibi faktörlere göre değişim gösterir. Bu sebeple net olarak bir süre verilemez. Akünün ortalama ömrünü etkileyen faktörler;

Akünün ömrünü etkileyen faktörlerden birisi üretim tarihidir. Üretimden sonra rafta uzun süre bekleyen akünün deşarj olması ve sülfatlaşma ihtimali vardır. Eğer alacağınız akü sulu tip akü ise en fazla 6 ay önce üretilmiş olmalıdır. Kuru tip (AGM) akü ise en fazla 1 yıl önce üretilmiş olmalıdır. Akünün rafta bekleme süresini hesaplamak için üretim tarihini üzerinde yazan kod ile tedarikçi bayilerimizden öğrenebilirsiniz.

Akünün ömrünü etkileyen faktörlerden bir diğeri sıcaklıktır. Akü içindeki sıcaklık azaldıkça ömrü uzarken sıcaklık arttıkça ömrü kısalır. Bundan dolayı akünün iç sıcaklığının 55 derecenin altında olması istenir. 55 derecenin üstünde akü içindeki plakalar deforme olmaya başlar. Bu da akünün ömrünü kısaltır. Bunun yanı sıra soğuk havalar akünün çabuk bitmesine neden olabilir. Normalde aküler -41 dereceye kadar dayanıklı üretiliyor da olsa soğuk havalarda ilk marş basma gücü için enerji gereksinimi fazla oluyor. Harcanan enerji miktarı arttığı için akünün daha hızlı bitmesi kaçınılmaz oluyor.

Akünün ömrünü etkileyen faktörlerden biri de kullanma şeklidir. Akü kullanılmadığında kendi kendine biten bir yapıya sahiptir. Çünkü araç kapalıyken de elektrik tüketimi yapar. Bu nedenle aracın uzun süre kullanılmaması akü ömrünü olumsuz etkiler ve kısaltır. Bu da uzun süre çalışmayan bir araçta akünün şarj olamadan tüketilmesine sebebiyet verir ve akü araç çalışmasa da zamanla biter. Bunun yanında çok sık dur kalk yapmak, radyoyu, farları ve iç aydınlatmayı açık bırakmak da akünün ömrünün kısalmasına sebep olur.

Akünün Ömrünü Kısaltan Diğer Nedenler

  • Marş motoru hataları
  • Şarj dinamo veya alternatör hataları
  • Kayışın gevşek olması
  • Kontak anahtarında hata olması
  • Araçta elektrik kaçağı bulunması
Bülbül Akü
Klas Akü
Ant Akü
Likya Akü
Perge Akü
Urban Akü